Dry needling

Dry needling is een moderne Westerse manier waarbij triggerpoints en triggerzones met een acupunctuurnaald worden geprikkeld. Dry needling is gebaseerd op kennis van (neuro)anatomie, neurofysiologie en pijnsystemen. Dry needling is dus géén klassieke acupunctuur waarbij gebruik wordt gemaakt van de kennis uit de traditionele Chinese geneeskunde.

Een triggerpoint is een zogenoemde “knoop” in een spier. Naast lokale drukpijn, ervaart men vaak ook pijn op afstand oftewel uitstralingen. Bij Leef Center gaan wij naast de ervaren klachten ook altijd op zoek naar de oorzaak zodat we de klachten in zijn geheel kunnen behandelen en ook in de toekomst kunnen voorkomen.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn en/of stijfheid op een bepaalde plek in een spier en ook uitstralingspijn
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door gedurende lange tijd een verkeerde houding aan te nemen, het verkeerd dragen van een rugzak, een ongeval of sportletsel.

Dit kan Leef Center voor u betekenen:

De fysiotherapeut zal eerst een intake inplannen, waarin er vragen worden gesteld en een lichamelijk onderzoek zal plaatsvinden. Tevens worden de spieren onderzocht, welke mogelijk de klachten veroorzaken. In deze spieren wordt specifiek gezocht naar de bewuste triggerpoints. Op basis van alle resultaten stelt de fysiotherapeut een behandelplan op welke wordt doorgenomen.

De behandeling

Tijdens de behandeling zal de fysiotherapeut de gevonden triggerpoints gericht aanprikken met een naaldje. Bij langdurige klachten zal de fysiotherapeut vaak meerdere spieren behandelen. Het inbrengen van het naaldje voel je in principe niet. Wanneer het juiste triggerpoint aangeprikt wordt dan spant de spier zich kort aan. Dit gevoel ervaar je als een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en merk je dit gelijk in het bewegen. Onze klanten geven aan dat dit soepeler gaat. Mensen ervaren ook vaak een vermoeid en zwaar gevoel in de spieren, als na een zware work-out, maar de spieren herstellen zich snel. Naast de behandeling van Dry needling krijg je ook oefeningen om te voorkomen dat je opnieuw een klachten krijgt

Afspraak maken bij Leef Center

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Maak dan gebruik van het formulier van de gewenste vestiging. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Bij de vestigingen

Goed om te weten

Naast de behandeling van Dry needling krijg je ook oefeningen om te voorkomen dat u opnieuw een klachten krijgt.