Valpreventie Heerhugowaard

In Balans

In Balans is een valpreventie programma in Heerhugowaard, vergoed door gemeente Dijk en Waard,  voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Tijdens In Balans gaan ouderen in een groep, en onder begeleiding van een fysiotherapeut aan de slag om de kans op een val zo klein mogelijk te maken.

Doel

Voorkomen van valongevallen door ouderen bewuster te maken van risicofactoren en hun balans, conditie en zelfvertrouwen te verbeteren.

Aanpak

Valpreventieprogramma gericht op zowel de bewustwording van risicofactoren als het verbeteren van balans, mobiliteit, conditie en zelfvertrouwen. Het beweegprogramma In Balans is geschikt voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico.

Waarom werkt het?

Uit onderzoek weten we dat beweegprogramma’s die zich richten op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit het beste werken om de kans op een valongeval te verkleinen. In Balans is ontwikkeld op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve valpreventie. Dit onderzoek laat zien dat ouderen na het volgen van de cursus 61% minder kans maken om te vallen en dat hun valangst met 37% afneemt.

Inhoud van het programma:

In Balans bestaat uit voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. Het is een groepstraining en duurt veertien weken. Het programma bestaat uit:

Aanmelden valpreventie


Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen? Bent u bezorgd om te vallen? Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden?

Meld u dan aan voor de cursus met onderstaand formulier. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Praktisch informatie:

De cursus start vanaf 13 mei 2024.

Locatie Leef Center Heerhugowaard. Beukenlaan 23, unit A129. (links naast de gemeentewerf. 

Op maandag en vrijdag van 10.00-11.30, inclusief koffiepauze. 

De cursus wordt vergoed vanuit de gemeente.

Slimme vloer

Heeft u een vergroot risico op vallen? 

Met de SLIMME VLOER kan een inschatting gemaakt worden of u een verhoogd valrisico heeft. De mat zal telkens ergens anders in Dijk en Waard liggen. 

Klik op deze link hieronder om te zien waar de vloer ligt in gemeente Dijk en Waard.