Oedeem therapie

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een (lymf)oedeem. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan een gevolg zijn van kanker, bloedvatproblematiek, bestraling, chemotherapie, littekens, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg. Oedeem kan ook aangeboren zijn en door een externe trigger ontstaan. (Lymf)oedeem is vaak een chronische aandoening.

Dit kan Leef Center voor je betekenen:

Tijdens de eerste afspraak vraagt de fysiotherapeut in een gesprek (anamnese) naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de fysiotherapeut het oedeem, houding en bewegen beoordeeld en met specifieke bewegingen, de spieren en gewrichten test en onderzoekt. Met de fysiotherapeut stel je samen de doelen vast waar jullie aan gaan werken de komende periode.

De behandeling

De oedeem fysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met verschillende soorten oefentherapie en manuele lymfedrainage (massage technieken) die het vocht afvoerende systeem bevorderen. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt omgeleid. Ook zal er gebruik worden gemaakt van compressie. Wij kunnen een therapeutische elastische compressie kous voor je aanmeten en bestellen. Dit om het oedeem zo stabiel mogelijk te houden.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Maak dan gebruik van het formulier op de gewenste vestiging pagina. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Bij de vestigingen

Goed op te weten

Onze fysiotherapeuten zijn speciaal gespecialiseerd in oedeem therapie.