Leef Center Obdam

Mandy Wijdenes

Fysiotherapeut

Ik ben sinds 2016 fysiotherapeut bij Leef Center Obdam. Vooral de afwisseling maakt mijn werk erg leuk! Zo kun je bij mij terecht voor verschillende behandelingen waaronder taping & Dry Needling. Verder ben ik aangesloten bij het Claudicatio Netwerk en het Netwerk Longen. Voor claudicatio intermittens (oftewel etalagebenen) en/of longproblematiek moet je bij mij zijn! 

Bij etalagebenen zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn, vanwaar de term etalagebenen.

De eerste keus behandeling bij etalagebenen is gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat looptherapie leidt tot een verbetering in loopafstand, die vergelijkbaar is met de verbetering die behaald wordt middels een invasieve behandeling (‘dotter’ of een bypass operatie). Daarnaast verbetert de kwaliteit van leven en algemene conditie door de actievere leefstijl. Ook zijn er minder risico’s, zoals een infectie, verbonden aan gesuperviseerde looptherapie t.o.v. een invasieve behandeling. Tachtig procent van de mensen met etalagebenen zijn dan ook tevreden met deze fysiotherapeutische behandeling en hoeven vervolgens geen invasieve behandeling meer te ondergaan.