Leef Center Hoorn

Oncologische fysiotherapie Hoorn

Oncologie fysiotherapie bij Leef Center.

De gevolgen van kanker en de behandelingen kunnen ingrijpend zijn. Hier wil je de juiste behandeling en zorg voor ontvangen. Tijdens en na de behandeling kunt je last krijgen van allerlei klachten en bijwerkingen. Dit kan het dagelijks functioneren zoals werken, sporten of het doen van boodschappen beperken. Bij Leef Center is er voor (ex) kankerpatiënten oncologie fysiotherapie. De begeleiding vindt individueel plaats en waar mogelijk in groepsverband.

Oncologie fysiotherapie van Leef Center

De oncologie of Onconet fysiotherapeut is een fysiotherapeut met uitgebreide achtergrond scholing in kennis van de verschillende vormen van kanker, de diverse medische behandelingen en de gevolgen van de medische behandelingen. Oncologie fysiotherapie is sinds 2012 een officieel erkende verbijzondering binnen de fysiotherapie.

Samenwerking binnen en buiten Leef Center

Naast oncologie fysiotherapie heeft Leef Center verschillende disciplines in huis. Zo kan de fysiotherapeut tijdens uw behandeling gebruik maken van de diëtist, sportbegeleider, oefentherapeut, ergotherapeut, psycholoog of medisch pedicure. Ook heeft de fysiotherapeut goed contact met huisarts en ziekenhuis. Zo blijven de lijnen kort wanneer er vragen of onduidelijkheden zijn. 

Kwaliteit van leven in alle fasen van de ziekte

Oncologie fysiotherapie richt zich op de verbetering van kwaliteit van leven in alle fasen van de ziekte. Tijdens de medische behandeling, na afloop van de medische behandeling en ook als blijkt dat genezen niet meer mogelijk is. 

Iedere fase brengt zijn eigen specifieke problemen en aandachtsgebieden met zich mee. Wat overeenkomt in alle fasen is de algemene doelstelling van oncologische fysiotherapie: het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met kanker en het bevorderen van lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn. We delen de oncologie fysiotherapie in de verschillende fasen.

 • Fit tijdens de medische behandeling
 • Fit worden in de herstelfase
 • Fit als genezen niet meer mogelijk is

Fit tijdens de medische behandeling

Je bent geopereerd, ondergaat chemotherapie of wordt nog bestraald. De gevolgen van de verschillende behandelingen kunnen ingrijpend zijn. Chemotherapie zorgt voor afbraak van spierweefsel wat leidt tot verlies van spierkracht en conditie. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat training tijdens de medische behandeling van kanker verval van spierkracht en uithoudingsvermogen vermindert. Het lijkt er ook op dat negatieve bijwerkingen van de behandelingen op lange termijn, zoals vermoeidheid, minder kans krijgen door vroegtijdige training. Daarom is het zinvol om ook tijdens de medische behandelingen, voor zover mogelijk, gedoseerd en verantwoord te trainen. De diversiteit in bijwerkingen van de chemotherapie en daardoor een wisselend niveau van fitheid, maken deskundige begeleiding bij training in deze fase van de behandeling noodzakelijk.

Fysieke problemen die zich kunnen voordoen in deze fase

 • Verminderd gevoel van fitheid
 • Afname spierkracht
 • Afname conditieniveau
 • Bewegingsbeperking als gevolg van chirurgisch ingrijpen en/of radiotherapie
 • Angst voor bewegen
 • Spanningsklachten

Wat kan de oncologie fysiotherapeut van Leef Center voor u betekenen?

Tijdens chemotherapie is de behandeling met name gericht op bewegen en een optimaal behoud van conditie en spierkracht. De therapie kan in deze fase ook gericht zijn op behoud van mobiliteit. Een gevolg van de bestraling is het stugger worden van het onderhuids bindweefsel, stralingsfibrose. Dit kan leiden tot bewegingsbeperkingen in het bestraalde gebied. Pijn en voorzichtigheid kan soms leiden tot het niet goed durven bewegen, met het risico op inactiviteit en immobiliteit van het aangedane lichaamsdeel. De oncologie fysiotherapeut begeleidt dan in het overwinnen van de bewegingsangst om verdergaande problemen te voorkomen.

Fit worden in de herstelfase

Na afloop van de medische behandeling start de herstelfase. Veel mensen kampen in deze periode met restklachten van de medische behandeling of de bijwerkingen daarvan. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welbevinden. De mentale verwerking kan in deze periode extra belasting geven.

Fysieke problemen die zich kunnen voordoen in de herstelfase

 • Gebrek aan energie / (ernstige) vermoeidheidsklachten
 • Matig uithoudingsvermogen, weinig spierkracht
 • Bewegingsbeperkingen als gevolg van optredend lymfoedeem, littekenvorming, stralingsfibrose: verbindweefseling van de huid na radiotherapie
 • Weinig vertrouwen in het eigen lichaam
 • Angst voor bewegen
 • Optredend overgewicht
 • Botontkalking
 • Spier- en gewrichtsklachten
 • Spanningsklachten

Wat kan de oncologie fysiotherapeut van Leef Center voor u betekenen?

Tijdens de herstelfase richt de behandeling zich op het verhogen van de belastbaarheid. Dat wil zeggen het opbouwen van uithoudingsvermogen, spierkracht en beweeglijkheid. De training is gericht op het optimaal hervatten van werk, activiteiten en sport. Net als tijdens ‘Fit tijdens de medische behandeling’ gaat ook in deze fase aandacht uit naar het voorkomen van problemen als gevolg van de bijwerkingen van de medische behandeling. Belangrijk in deze fase is het leren herkennen van de nieuwe fysieke grenzen, en het op eigen wijze leren omgaan met (soms blijvende) beperkingen en/of veranderingen. De revalidatie in deze fase kan individueel maar ook in groepsverband plaatsvinden.

Fit als genezen niet meer mogelijk is

Als genezen niet meer mogelijk is verandert het perspectief drastisch. Er zal opnieuw gezocht moeten worden naar herstel van evenwicht en naar kwaliteit van leven en zingeving. De palliatieve fase kan weken, maanden, maar soms ook jaren duren. In de levensfase waarin genezen niet meer mogelijk is blijft het belangrijk om zowel de lichamelijke als ook de psychische en sociale conditie te bevorderen en zo lang mogelijk op pijl te houden.

Fysieke problemen die zich kunnen voordoen in deze fase

 • Energiegebrek / vermoeidheid
 • Pijn
 • Zwakte
 • Angst voor bewegen
 • Spanningsklachten
 • Slaapproblemen

Wat kan de oncologie fysiotherapeut van Leef Center betekenen?

De behandeling blijft gericht op een zo lang mogelijk behoud van vitaliteit door het voorkomen/verminderen van klachten. De oncologie fysiotherapeut helpt om zolang mogelijk een actief leven te kunnen leiden. De persoonlijke hulpvraag van de patiënt staat hierbij centraal. Wanneer de ziekte verder vordert zal de begeleiding meer gericht zijn op het aanpassen van houding en beweging bij pijn of angst. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Ook ondersteunt de oncologie fysiotherapeut in het blijven durven inspannen ten behoeve van de nachtrust.

Afspraak maken Leef Center Hoorn

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Maak dan gebruik van onderstaand formulier. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Bij de vestigingen

Goed om te weten:

Onze fysiotherapeuten zijn speciaal geschoold in oncologie en werken intensief samen met ziekenhuizen en andere zorgverleners.